TERMÉKTANÚSÍTÁS - Tervellenőrzés, jóváhagyás

Mikor és miért van erre a tevékenységre szükség?
 

A nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeiről és megfelelőség tanúsításáról szóló 44/2016 (XI. 28.) NGM rendelet két irányelvet vezet be a hazai jogrendbe, a nyomástartó berendezésekre vonatkozó 2014/68/EU irányelvet (PEDpressure equipment directive) és az egyszerű nyomástartó edényekről szóló 2014/29/EU irányelvet (SPVDsimple pressure vessel directive).


A rendelet hatálya kiterjed az olyan nyomástartó berendezés és rendszer, valamint egyszerű nyomástartó edény tervezésére, gyártására, megfelelőségének értékelésére, amelyben a legnagyobb megengedhető nyomás a 0,5 bar értéket meghaladja, valamint az ezeket tervező, gyártó, forgalmazó és importáló természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra.


Tervellenőrzés és jóváhagyás / megfelelősség értékelés /a nyomástartó direktívában foglaltaknak megfelelően a forgalomba hozatal feltétele.


A műszaki-biztonsági követelményeket, a megfelelőség értékelési modulrendszer illetve az irányelv mellékletében felsoroltak szerint kell teljesíteni a nyomástartó edények és berendezések, nyomástartó rendszerek valamint az egyszerű nyomástartó edények tekintetében.


Ki adhat ki PED és SVPD szerinti nyilatkozatot a tervezés megfelelősségéről?
 

A 44/2016 (XI.28.) NGM rendelet megfelelősség értékelési modulrendszere alapján a gyártó /adott feltételek teljesítése esetén/, vagy az erre kijelölt, Brüsszelben bejelentett független megfelelő értékelési szervezet adhat ki.


Vállaltunk, NoBo 2102 regisztrációs számmal, a magyar kormány Brüsszelben is bejegyzett megfelelősség értékelő szervezete.

 

Tervellenőrzés vagy jóváhagyással kapcsolatos kérdések esetén forduljon hozzánk! Megoldások és kockázatokkal kapcsolatos szakmai kérdésekben örömmle állunk rendelkezésre!

 

Kapcsolat:

 

Soós Zsolt                                                                      

vezető szakértő

tel: +36309999396

e-mail: zsolt.soos@tamcert.hu                                                                                                                                                                       

© 2017 by TAM CERT Magyarország Kft