Hatékony energiamenedzsment

Az energia gondos felhasználása az egyre növekvő energiaköltségek és a szűkös erőforrások korában egyre fontosabbá válik. A felelős energiamenedzsment fenntarthatóan csökkentheti az energiaköltségeket. Az ISO 50001 nemzetközi szabvány támogatja a vállalatokat az energiahatékonyság növelésére szolgáló rendszerek és folyamatok kialakításában. Az energia kifejezés többek közt magában foglalja a villamos energiát, az üzemanyagot, a gőzt, a hőenergiát, a sűrített levegőt és a megújuló energiát is. Az üzemi energiafelhasználás alatt pl. a szellőztetés, a világítás, a fűtés / hűtés vagy a szállítás értendő.

Az ISO 50001 alapelvei

Az ISO 50001 egyértelmű keretet biztosít ahhoz, hogy a vállalat energiagazdálkodási rendszere bevezethető, működtethető és optimalizálható legyen. Lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az energiavonatkozású folyamataik (energiahatékonyság, energiafelhasználás - és fogyasztás), kiértékelhetők, bemutathatók legyenek, valamint prioritásokat tudjanak meghatározni, és ezen az alapon javításokat/ fejlesztéseket tudjanak végezni. E nemzetközi szabvány alkalmazása a szisztematikus energiamenedzsment révén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának és az energiaköltségeknek a csökkentéséhez is vezet.

Az energiagazdálkodási rendszer bevezetése és működtetése - hasonlóan a többi irányítási rendszerhez, szabályozással, nyomon követéssel, méréssel, belső ellenőrzéssel és vezetői felülvizsgálattal rendelkezik. Mivel az ISO 50001 az irányítási rendszer szabványainak - különösen az ISO 9001 - elemein alapul, így nagyfokú kompatibilitás figyelhető meg. A folyamat a PDCA ciklusnak nevezett folyamatos fejlesztésen alapul, és integrálja az energiamenedzsmentet a vállalatok napi üzletvitelébe. Hasonlóképpen más, már meglévő rendszerekhez való integrálás esetén pl. a környezetvédelmi, a munkabiztonsági vagy pénzügyi kockázatkezelés problémamentessé válik.

A végrehajtás négy lépése

1. lépés

Adatok beszerzése, rögzítése és megjelenítése
Az egyes üzemi folyamatokhoz rögzítik a kapcsolódó energia felhasználásokat, azok mérési lehetőségeit, módszerét. Ez az első alapállapot felmérés azonosítja a fő fogyasztókat és alapjául szolgál az ezt követő optimalizációnak.

2. lépés

Adatok értékelése és elemzése

A rögzített tényleges állapot kiértékelése és elemzése a javítási intézkedések lehetséges kiindulási pontjait tárja fel. Az energia teljesítménymutatók (ETM) létrehozása és a benchmarking más vállalatokkal értékes információkat jelenthet a megtakarítási potenciálra vonatkozóan.

3. lépés

Az intézkedések meghatározása és végrehajtása

Az adatok értékelése és elemzése alapja az energiaprogram meghatározásának. Ez képezi a vállalat operatív

és stratégiai energiacéljainak keretét. Sok esetben a célok megvalósításával jelentős energia-megtakarítás érhető el, akár drága beavatkozás nélkül is.

4. lépés

Az eredményesség vizsgálata és kommunikálása

Az elért megtakarításokat egyértelművé, világossá és mindenki számára láthatóvá kell tenni. Ez garantálja az intézkedések hosszú távú sikerességét, motiválja a munkavállalókat a további energiamegtakarításra és példamutató hatást gyakorol az ügyfelekre és a beszállítókra is.

Az energiagazdálkodás célkitűzései

Az alacsonyabb költségű energia közvetlen hatással van a cégek gazdasági eredményeire. Az energiaköltségeket

csökkentő intézkedések hozzájárulnak a vállalat rentábilis működéséhez. Az ISO 50001 nemzetközi szabvány

szerinti, egy külső fél általi sikeres tanúsítás bizonyítja, hogy a szervezet energiagazdálkodási rendszere

megfelel egy modern irányítási rendszer minden követelményének.

Az ISO 50001 szerinti sikeres energiagazdálkodás előnyei

Az energiamegtakarítási lehetőségek folyamatos azonosítása.

Az energia tudatos használata (hatékony használat és költséghatékony beszerzés).

Fenntartható gazdaságosság: a megújuló vagy alternatív energiaforrások lehetőségei, mint például a hővisszanyerés, a hulladékhő felhasználás, a fotovoltaikus elemek, a napenergia használata.

A tudatosság növelése (pl. a világítás és a nem használt eszközök kikapcsolása, a légkondicionálás csökkentése), a munkavállalók ezirányú folyamatos képzése. A sikeres energiamenedzsment csak akkor működik, ha az egész vállalat aktívan részt vesz benne!

Hasznos intézkedés lehet például a csúcsterhelés csökkentése, a felesleges energia vagy az energiaveszteség hasznosítása, a rendszerek üzemi vagy létesítmények működési folyamatainak javítása.

ISO 50001 belső auditor képzésről IDE kattintva tud tájékozódni

Kapcsolat:

Dr. Mudri Katalin

Rendszertanúsítási üzletág vezető

TAM CERT RTH vezető

mobil: +36 30 2123305

e-mail: dr.mudri.katalin@tamcert.hu

Oktatással kapcsolatban kontakt:

Kuris Zsuzsa

Akadémia és marketing vezető

mobil: +36 30 7363920

e-mail: kuris.zsuzsanna@tamcert.hu

© 2017 by TAM CERT Magyarország Kft