TAM CERT Magyarország Vizsgáló és Tanúsító Kft.

Hárommillió éve nem volt ennyi szén-dioxid a levegőben – most kell változtatnunk!

2021.11.07.

Ismét rekordmagasságot ért el az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja a levegőben – derült ki az ENSZ október 25-én közzétett jelentéséből.

Meteorológiai Világszervezet szerint a szén-dioxid koncentrációja 149 százalékkal haladja meg az ipari forradalom előtti szintet, ezzel újabb éves rekord dőlt meg. A metán és a dinitrogén-oxid szintje szintén rekordmagas, 262 százalék, illetve 123 százalék az 1750-es szinthez képest, amikor a mennyiségük növekedésnek indult.

Ez a növekedési ütem azt jelenti, hogy az évszázad végéig a Párizsi Egyezményben kitűzött célokat messze meghaladó hőmérsékletnövekedést fogunk tapasztalni:1,5-2 Celsius-fokkal nőhet az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest.

A szén-dioxid a légkörben évszázadokig, az óceánban pedig még ennél is tovább megmarad. Ilyen CO2-koncentráció utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt volt jelen a légkörben. Ekkor az átlaghőmérsékelet 2-3 Celsius-fokkal volt melegebb, és a tengerszint is 10-20 méterrel magasabban helyezkedett el a mostaninál.

A szakértők szerint most még tudnánk változtatni a helyzeten, ez a kis lehetőség azonban hamar tovaszáll: még ebben az évtizedben kellene felére csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, hogy bármi esélyünk legyen a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való visszaszorítására.

Ezért is tartják az október 31-én kezdődő ENSZ COP26 Klímaváltozási Konferenciáját olyan lehetőségnek, ami csak egyszer jön el egy nemzedék életében, hogy egyesítsük az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló globális erőfeszítéseket, és határozott lépések mellett kötelezzük el a világ országait.