TAM CERT Magyarország Vizsgáló és Tanúsító Kft.

Az energetika, illetve az olaj-, gáz- és vegyiparterületén alkalmazott technológiai berendezéseknek (csővezetékek, tartályok, kazánok, turbinák) megvan a saját elméleti élettartam ciklusa. A tervezés során feltételezett igénybevételek és környezeti hatások alapján meghatározásra kerül egy tervezett élettartam. Az esetek döntő többségében ez egy elméleti érték, melyet a tervezett igénybevételektől való eltérések, az anyag inhomogenitása a fizika törvényszerűségének megfelelően befolyásol.

A tulajdonos és üzemeltető számára rendkívül fontos kérdés, hogy az adott berendezés milyen biztonsággal jellemezhető, milyen a termelési, és műszaki biztonsága. A kérdés megválaszolásához alkalmas diagnosztikai módszert kell választani, amely segít a karbantartási terv összeállításában, proaktív beavatkozásokat tesz lehetővé, melyek biztonsághoz és költségoptimalizációhoz vezetnek. A probléma elemzése, ill. az erre adott válasz megfogalmazása átvezet a maradék élettartam meghatározásának a tárgykörébe. Definíció szerűen egy berendezés élettartama addig tart, amíg szerepét a névleges tervezési paramétereinek megfelelően és biztonságosan képes ellátni. Az elemzésnek lehet eredménye, hogy a berendezés a tervezési paraméterekkel már nem képes üzemelni, azonban ésszerű kompromisszumok megkötése mellett csökkentett terheléssel (nyomás, hőmérséklet), a berendezés üzemben tartható, életciklusa meghosszabbítható.

Tekintettel arra, hogy általában a terhelések sem a tervezett értékűek, valamint az anyagok is inhomogén tulajdonságokat mutatnak és a méréseket is hibák terhelik az élettartamra adható válaszokat csak valamilyen statisztikai megközelítéssel, kockázatok elemzésével lehet megadni.

A kockázatértékelés alapja a károsodási mechanizmusok pontos feltérképezése, a károsodás (degradáció) sebességének meghatározása a megfelelő diagnosztikai módszer hozzárendelésével.

Egy berendezés élettartama a tervezési értékhez képest jelentősen eltérhet, ennek meghatározása azonban szakértői feladat.

A TAM CERT MAGYARORSZÁG Kft. szolgáltatásaival kapcsolatos kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal, további szakmai kérdésekben is készséggel állunk rendelkezésre!

Kapcsolat:
Dr. Gémes György András
Nukleáris és energetikai üzletág vezető
E: gemes.gyorgy@tamcert.hu
T: +36 30 496 6750